De steeksnuit van een teek

Een teek heeft een hypostome, ook wel steeksnuit genoemd. Hiermee prikt de teek door de huid en hiermee verankert de teek zich in de huid. De steeksnuit van een teek heeft weerhaken, zodat hij goed vastzit. Hierdoor is het soms moeilijk om de teek los te krijgen uit de huid.

Hoe ziet de steeksnuit er uit

steeksnuit-teek

Steeksnuit van een teek

De steeksnuit is een verhard stuk aan de voorkant van de teek. Het wordt beschermd door twee beweegbare delen aan weerszijden. Deze vallen langs de steeksnuit zodat hij bedekt is wanneer de teek rondloopt. Wanner de teek in een huid vastzit, dan bewegen de delen aan de zijkant uit de weg en komen plat langs de huid te liggen, buiten het wondje.

Een steeksnuit is zo klein dat de structuur alleen goed te zien is met een microscoop. Aan de rechterkant zie je een uitvergrote steeksnuit met weerhaken. Deze foto is vanaf de onderkant van de teek genomen.

De steeksnuit bestaat uit twee delen, een hard recht stuk met weerhaken (de hypostome) en twee zaag-achtige stukken aan de zijkant ervan. Dit zit heel dicht op elkaar, het lijkt één geheel te zijn. De mond van de teek zit hier ook bij. Met de hypostome steekt de teek in de huid en met de zaag-achtige delen trekt hij zich dieper en dieper in de huid. Het resultaat is dat de teek zich trapsgewijs naar binnen trekt totdat hij diep genoeg zit om bloed te vinden.

Teek 90x vergroting

Teek met 90x vergroting. Je ziet de steeksnuit en de opening tussen de getande hypostome en de zaag-achtige delen erboven.

Wat doet een teek met zijn steeksnuit

Een teek verankert zichzelf in de huid met zijn steeksnuit en maakt een wondje zodat hij bloed kan drinken. Tijdens het drinken laat hij speeksel en andere stoffen los in de huid van zijn prooi. Een van de stoffen die hij in de huid brengt zorgt ervoor dat het bloed niet stolt. Zo kan hij blijven doordrinken, in plaats van dat een korstje vormt op het wondje dat hij net gemaakt heeft. Waarschijnlijk brengt een teek nog veel meer stoffen in de wond, vermoedelijk ook een verdovend stofje waardoor je de teek minder goed voelt. Hij kan ook stoffen loslaten waar je immuunsysteem op reageert, daarom zie je vaak wat irritatie rond een vastzittende teek.

De teek kan naast irriterende stoffen ook bacteriën overdragen via zijn mond. De bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt, Borrelia burgdorferi, zit in het speeksel van een besmette teek en verplaatst zich naar de wond via het speeksel. Gelukkig duurt dit een tijdje, zodat je niet direct besmet bent als je door een besmette teek bent gebeten.

Filmpje van een teek die zich in de huid boort

Onderzoekers hebben achterhaald hoe een teek zich in de huid vastzet. Dit korte filmpje laat het zien.

Zorg dat je de steeksnuit ook verwijderd

Als je een teek uit de huid van een mens of dier verwijderd, zorg er dan voor dat je de steeksnuit in zijn geheel meeneemt. Omdat de hypostome zo goed vast zit, kan de teek soms afbreken bij zijn kop waardoor de snuit blijft zitten. De hypostome zal vanzelf door het lichaam uit het wondje worden gewerkt, maar om ontstekingen te voorkomen is het veel beter om gewoon gelijk de hele teek mee te pakken.

Voor het snel verwijderen van teken zonder ze te verpletteren, kunt u handige producten kopen in onze webwinkel.

Onze bedrijfsgegevens

info@tegenteken.nl
tel: 06 81164447

KVK-nr: 82396132
BTW-nr: NL862452132B01
Lees meer over ons.

Onze doelen

  • Informatie geven over teken en Lyme
  • Noodzaak van controle op tekenbeten benadrukken
  • Goede methodes om teken te verwijderen promoten

De waardering van tegenteken.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 470 reviews.