Teken verwijderen

Het is heel belangrijk om een teek goed te verwijderen. Door de teek goed te verwijderen, voorkom je dat je de ziekte van Lyme oploopt en voorkom je dat het wondje gaat ontsteken.

Wanneer verwijder je een teek goed?

Je hebt een teek goed verwijderd, als:

  • Je de hele teek hebt verwijderd, inclusief de steeksnuit
  • Je de teek niet hebt geplet toen hij nog vast zat in de huid
  • Je de teek niet hebt geïrriteerd met bijvoorbeeld vet, alcohol, ether of hitte
  • Je de teek binnen 24 uur na vastzuigen hebt verwijderd

Na het verwijderen van de teek kan je het wondje schoonmaken met een desinfecterende stof zoals een beetje alcohol of jodiumoplossing.

Hoe verwijder je een teek?

Je kan een teek het beste verwijderen met een klein hulpmiddel. Een hulpmiddel maakt het zoveel gemakkelijk om grip te krijgen op de teek. Ook hoef je de teek dan niet aan te raken met je vingers, waardoor je het wondje schoner houdt en je geen ziektekiemen aan je vingers krijgt.

Er zijn twee manieren om een teek te verwijderen: door te draaien en door rustig te trekken.

Teek met draaiende beweging verwijderen
Met deze methode haal je de teek uit de huid met een draaiende beweging. Hier kan de teek geen weerstand tegen bieden. Je voorkomt dat de teek afbreekt en zijn steeksnuit in de huid blijft steken. Beweeg altijd rustig, trek niet aan de teek en geef geen ruk aan de teek om hem los te krijgen. Draaien werkt snel en moeiteloos en is een van de veiligste manieren van verwijderen. De hulpmiddelen die gebruik maken van een draaiende beweging zijn de tekenkoevoet sleutelhanger, de tekentang en het tekenkoevoet setje.

Teek met trekkende of schuivende beweging verwijderen
Met deze methode haal je de teek uit de huid door hem er uit te trekken zonder draaiende beweging. Je kan recht omhoog trekken of je kan in het verlengde van de huid trekken. Beweeg altijd rustig en trek de teek er niet in één harde ruk uit. Met deze methode is de kans dat de steeksnuit van de teek blijft zitten iets groter dan bij de draaiende beweging. Als je het juiste hulpmiddel gebruikt dan is dit vaak geen probleem. Het is belangrijk dat de teek dichtbij zijn kop wordt vastgepakt. Een hulpmiddel kan daarmee helpen. De middelen die gebruiken maken van de trekkende / schuivende beweging zijn de tekenmuis, de tekenlepel en kan ook toegepast worden bij de tekenkoevoet.

Irriteer de teek niet voor het verwijderen!

Als een teek in de huid vast zit, kan het speeksel in het lichaam spuiten. Dit gebeurd doorgaans pas na 12 tot 24 uur, maar als de teek wordt geïrriteerd kan de teek direct de stoffen loslaten. In het speeksel zitten irriterende stoffen en kunnen ook ziekteverwekkers zitten. Als de teek geplet wordt, knijp je ook meer vloeistoffen van de teek naar de huid toe. Zorg dus ook dat je de teek niet plet of er druk op uitoefent.

Een teek moet daarom zo snel en efficiënt mogelijk verwijderd worden, zonder hem te irriteren of te pletten. Het heeft dan geen tijd om stoffen los te laten. Een draaiende beweging zonder te trekken is het beste.

Er gaan enkele adviezen rond voor het verwijderen van teken die juist zeer slecht zijn. Bijvoorbeeld dat je de teek moet “verdoven” met alcohol, ether, zeep, vet of met een brandende lucifer. Dit is absoluut niet goed! Door de teek te irriteren met deze stoffen zal het juist slecht reageren en stoffen of ziektekiemen loslaten in de huid. Bovendien zal hij niet zomaar uit zichzelf loslaten. Een teek die met zijn snuit diep in de huid zit, kan zich niet snel loswerken uit de huid. Ook zal de teek sowieso niet goed meer functioneren als het behandeld is met een irriterende of dodelijke stof. Het is echt het beste en snelste om een teek gewoon levend uit de huid te draaien.

Handige hulpmiddelen voor het verwijderen van teken

Een teek verwijder je het beste met een handig hulpmiddel. Er zijn verschillende types op de markt, de ene persoon heeft goede ervaring met de ene, een ander weer met de andere. Daarom bieden wij alle goede methodes aan in de webshop. Wij verkopen alleen de goede methodes die de overdracht van ziektes en de kans op infecties verminderen. De slechte methodes, zoals pincetten of apparaten met elektriciteit, verkopen wij niet.

Onze bedrijfsgegevens

info@tegenteken.nl
tel: 0681164447

KVK-nr: 53908090
BTW-nummer: NL126574054B01

Lees meer over ons.

Voor bedrijven: prijslijst grote orders.

Onze doelen

  • Informatie geven over teken en Lyme
  • Noodzaak van controle op tekenbeten benadrukken
  • Goede methodes om teken te verwijderen promoten

Webwinkel Keurmerk

De waardering van tegenteken.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 133 reviews.