Voorkomen dat je door een teek wordt gebeten

Het beste is natuurlijk om helemaal niet door een teek te worden gebeten. Zo maak je geen kans om de ziekte van Lyme te krijgen, en heb je ook niet zo’n vieze parasiet in je huid. Gelukkig zijn er verschillende manieren om te voorkomen dat je door een teek wordt gebeten.

Draag beschermende kleding

Als je naar een gebied toe gaat waar teken voorkomen, zorg er dan voor dat je kleding draagt waar teken niet goed doorheen kunnen. Een gebied waar teken voorkomen is bijvoorbeeld een bos, heideveld, natuurgebied of de duinen. In de lente, zomer en het begin van de herfst vind je hier veel teken. In de winter hoef je niet bang te zijn voor teken, ze zijn dan niet actief.

Beschermende kleding verhinderd teken om je huid te bereiken. Draag daarom dichte schoenen, strak sluitende sokken en een lange broek. Het beste is een broek met elastiek op het uiteinde, of de sokken of schoenen over de broekspijpen te dragen. Als dit strak genoeg zit, kunnen teken niet bij de huid komen. Meestal loop je een teek op bij je benen wanneer je door bosjes of (hoog) gras loopt, als de teken dus geen toegang hebben bij je benen moeten ze een stuk verder lopen om je huid te bereiken. Je hebt dan meer gelegenheid om de teek te zien lopen en hem weg te halen voordat hij zich vastzet in de huid.

De bovenkleding is minder belangrijk als je alleen door hoog gras loopt. De beste beschermende bovenkleding is nauwsluitend met elastiek bij de mouwen en hals. Ook dit verhinderd teken onder de kleding te komen en zich daar in je huid vast te zetten.

Controleer jezelf na een bezoek aan bos of heide

Controleer jezelf op teken direct nadat je naar een natuurgebied, bos of heideveld bent geweest. Een teek zal zich niet direct vastzuigen in de huid, maar loopt eerst nog een tijdje rond op zoek naar een goed plekje. Je kan de teek zien lopen op je kleding en op je huid. Bekijk je lichaam dus goed, besteed extra aandacht aan oksels, liezen, knieholten en de voeten. Het beste kan je iemand anders voor je laten kijken, zodat ook de rug en nek goed bekeken kunnen worden.

Toch een vastgezogen teek aangetroffen?

Geen paniek! Je kan de teek zelf snel, pijnloos en eenvoudig verwijderen. Als je de teek ontdekt hebt binnen 24 uur nadat hij zich in de huid heeft gezet, is de kans dat je een ziekte opgelopen hebt erg klein. Verwijder de teek zonder hem te irriteren of te pletten. Gebruik een van de handige hulpmiddelen om een teek veilig te verwijderen. Kijk in onze webshop.

Onze bedrijfsgegevens

info@tegenteken.nl
tel: 0657559257 (bellen of appen)

KVK-nr: 82181004
Lees meer over ons.

Onze doelen

  • Informatie geven over teken en Lyme
  • Noodzaak van controle op tekenbeten benadrukken
  • Goede methodes om teken te verwijderen promoten

Webwinkel Keurmerk
De waardering van tegenteken.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 459 reviews.