Teken en tekenziektes in het buitenland

Teken komen niet alleen voor in Europa, maar op bijna elk continent. Het soort teek wat er voorkomt wisselt wel. In Nederland hebben wij de schapenteek, Latijnse naam Ixodes ricinus. In de VS komt de zogenaamde “deer tick” of “black legged tick” voor, Latijnse naam Ixodes dammini. Deze teek lijkt heel erg op de Europese schapenteek maar is wel een ander soort met net iets andere eigenschappen. Beide soorten kunnen de ziekte van Lyme overdragen.

In de VS heb je ook “dog ticks” (Latijnse naam Rhipicephalus sanguineus), deze zien er anders uit en kunnen de ziekte van Lyme niet overdragen.

Ziektes in het buitenland door tekenbeten

Dit zijn de meest voorkomende ziektes die in het buitenland door tekenbeten worden overgedragen.

Teken in tropische gebieden

teek

Teek in menselijke huid

Als je naar tropische bossen gaat, kan je ook teken tegenkomen. Bijvoorbeeld in Panama, Colombia, Suriname of in andere Latijns-Amerikaanse landen. Ook in Azië en Afrika zul je teken vinden in hoog gras, struikgewas en bossen. De meeste van deze teken zijn alleen vervelend maar niet gevaarlijk, maar sommige soorten kunnen ziektes overdragen of infecties veroorzaken. Als je dus in een natuurlijk gebied gaat lopen, bedek je dan zo dat teken minder kans hebben om je huid te bereiken. Controleer altijd je kleding en je huid op loslopende of vastzittende teken als je terug komt van een tocht door de natuur.

In Panama komen ook zogenaamde “tick bombs” oftewel “tekenbommen” voor. Een paar honderd teken zitten dan op één plekje in het bos. Zodra je dicht in de buurt komt beginnen ze over je kleding en huid te lopen. Omdat het er zoveel zijn, is het lastig om ze met de hand weg te pakken. Als je naar een gebied gaat waar deze tekenbommen voorkomen, zorg dan dat je een rol duct tape bij je hebt. Als de teken op je kleding of huid beginnen te lopen, scheur je een stuk ducttape af en plakt alle teken hieraan vast. Dit gaat heel gemakkelijk omdat ze nog los over de huid lopen. Je moet dit niet doen als ze al vastzitten in de huid, omdat je ze er dan waarschijnlijk niet uit krijgt of delen blijven zitten.

Wat te doen als je een teek hebt

Stel, je bent in het buitenland en je ontdekt dat er een teek in je huid zit. Wat doe je dan?

  1. Verwijder de teek zonder hem te irriteren of te pletten. Gebruik hier een handig hulpmiddel voor.
  2. Ontsmet het wondje met jodiumoplossing of met 70% alcohol.
  3. Noteer wanneer je de teek verwijderd hebt, en wanneer je hem vermoedelijk opgelopen hebt.
  4. Noteer de plek waar de teek heeft gezeten.

Wat te doen als je je ziek voelt na een tekenbeet

Ga altijd naar de huisarts als je je ziek voelt na een tekenbeet. Ga ook naar een arts als je huiduitslag krijgt rond de plek van de beet. Vertel de huisarts wanneer je gebeten bent en laat de plek van de beet zien. De arts kan een diagnose stellen en eventueel een behandeling opstellen. Veel ziektes die door teken worden overgedragen zijn goed te genezen als er op tijd een behandeling wordt ingezet.

Wacht niet met het verwijderen van een teek totdat je bij een arts bent. Direct verwijderen van de teek is het beste. Verwijder de teek in zijn geheel zonder hem te irriteren met alcohol, zeep e.d. Een hulpmiddel zoals de tekenkaart is dan heel handig om bij je te hebben.

Onze bedrijfsgegevens

info@tegenteken.nl
tel: 0657559257 (bellen of appen)

KVK-nr: 82181004
Lees meer over ons.

Onze doelen

  • Informatie geven over teken en Lyme
  • Noodzaak van controle op tekenbeten benadrukken
  • Goede methodes om teken te verwijderen promoten

Webwinkel Keurmerk
De waardering van tegenteken.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 442 reviews.