Mijn kind heeft een teek, wat nu?

Je kind komt thuis van buitenspelen in het bos, heide of hoog gras. Je controleert hem of haar op teken kort na thuiskomst. En ja hoor, daar zit een teek. Al helemaal vastgezogen! Wat moet je doen?

Ten eerste: Geen paniek. Nu je er zo snel bij bent, is het geen enkel probleem om de teek er snel uit te halen. De kans op overdracht van ziektes wordt dan beperkt. Doktoren gebruiken de richtlijn: als je de teek binnen 24 uur correct verwijderd, is de kans op overdracht van de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt zeer klein.

Hoe verwijder je een teek bij een kind?

In principe is er geen verschil met een teek verwijderen bij een kind of bij een volwassene. Ga als volgt te werk:

  • Zorg dat het kind het niet eng vindt, het verwijderen is pijnloos. Als het kind stil zit wordt alles een heel stuk gemakkelijker.
  • Gebruik een tekenverwijdermiddel zoals bijvoorbeeld de tekenkoevoet, de tekenmuis of tekenlepel.
  • Verwijder de teek rustig en volgens de gebruiksaanwijzing van het product dat je gekozen hebt.
  • Ontsmet het wondje met een beetje alcoholoplossing, een alcoholdoekje of jodium.
  • Noteer de datum en de plek van de tekenbeet en bewaar dit minstens 3 maanden.
  • Hou in de gaten of het kind binnen 1 – 3 weken koorts krijgt, een beetje ziek wordt of binnen 3 maanden een rode vlek rond de tekenbeet ontwikkeld. Als dit gebeurd, ga dan naar je huisarts en vertel over de tekenbeet.

Je kan de teek wegspoelen door het toilet, tussen een plakbandje plakken en weggooien, of in WC papier verpakken en vervolgens pletten. Zo kan het in het gewone afval of door het riool.

Hoe controleer je een kind op teken?

Na het spelen in bos, heide of andere natuur kan je de kleding en huid van je kind controleren op loslopende teken. De meeste kinderen zoeken graag met je mee. Loslopende teken zijn snel gespot omdat ze donker van kleur zijn en relatief snel lopen.

Het beste is om te douchen of badderen op de middag of avond na het spelen in bos, heide of hoog gras in de lente, zomer en begin van de herfst. Dus liever niet wachten tot de volgende ochtend. Door het verwisselen van de kleding en door het water worden loslopende teken weggespoeld of verwijderd. Teken overleven een wasbeurt in de wasmachine niet.

De volgende stap is het controleren op vastzittende teken. Dit kan het beste voor of tijdens het douchen omdat je met het water elk vuiltje wat op een teek lijkt zo kan wegspoelen. Vastzittende teken zullen niet wegspoelen met water. Laat oudere kinderen zichzelf op teken controleren onder de douche of in bad. Laat ze je roepen als ze wat vinden. Controleer jongere kinderen ook tijdens het badderen of douchen, voornamelijk onder de oksels, liezen, knieholtes, in de nek en achter de oren.

teek

Teek in de huid, foto is flink vergroot.

Een teek ziet er uit als een vastzittend zwart of bruin plekje. Het steekt een beetje uit. Als je beter kijkt of een vergrootglas gebruikt, zie je zwarte pootjes vlakbij de huid. De huid er omheen hoeft niet geïrriteerd en rood te zijn, maar dit kan wel. Zorg ervoor dat je de teek zo snel mogelijk verwijderd op een goede manier. Irriteer de teek niet, plet hem niet, behandel hem niet met alcohol of een lucifer. Het is belangrijk dat de teek niet geïrriteerd wordt voordat je hem weghaalt, omdat deze anders mogelijk besmet speeksel in het wondje kan spuiten.

Voorkomen dat een kind een tekenbeet oploopt

Het is lastig om te voorkomen dat een kind een tekenbeet oploopt. Kinderen willen rennen, spelen en klimmen, vooral lekker in de natuur. In het bos, op de heide of in hoog gras komen teken voor in de lente, zomer en begin van de herfst. Je kan wel drie dingen doen om de kans op een tekenbeet te verminderen:

Controleer je kind direct na het spelen
Controleer de kleding en huid van je kind op loslopende teken. Deze teken hebben nog niet gebeten en lopen rond op zoek naar een goed plekje. Je kan deze teken zo oppakken en verwijderen. Spoel ze door de WC of plak ze tussen een plakbandje en gooi ze weg.

Kleed je kind goed aan
In de warmte van de zomer is dit moeilijk te doen, maar in de herfst of begin van de lente kan dit prima. Kleed je kind zo aan dat teken niet bij de huid kunnen komen. Vooral de benen moeten goed beschermt zijn, want die strijken langs hoog gras, bosjes en heide. Een malloit van goed sluitende stof met gesloten voetjes is perfect hiervoor. De sokken over de broekspijpen is een andere goede manier om teken buiten te sluiten. Niet zo fashionable, maar gemakkelijk te doen en na het spelen kan je het direct weer goed doen nadat je gecontroleerd hebt op teken.

Wees voorbereid met een tekenverwijderhulpmiddel

Als iemand eenmaal gebeten is door een teek, moet je de teek verwijderen met de middelen die je hebt. Als je geen speciale tekentang, tekenlepel of tekenkoevoet in huis hebt, moet je improviseren. Het is beter als je alvast voorbereid bent. Voor een paar euro heb je een onverwoestbaar product in huis waarmee je snel teken kan verwijderen. Beter goed voorbereid dan later spijt, niet?

Deze producten zijn handig om in huis te hebben en worden gratis verzonden.

Onze bedrijfsgegevens

info@tegenteken.nl
tel: 0657559257 (bellen of appen)

KVK-nr: 82181004
Lees meer over ons.

Onze doelen

  • Informatie geven over teken en Lyme
  • Noodzaak van controle op tekenbeten benadrukken
  • Goede methodes om teken te verwijderen promoten

Webwinkel Keurmerk
De waardering van tegenteken.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 449 reviews.