Is Bravecto veilig voor mijn hond?

Bravecto is een anti-teken- en anti-vlooienmiddel voor honden. Het is alleen te verkrijgen bij dierenartsen, je kan het dus niet zo kopen in een winkel. De actieve stof in Bravecto is Fluralaner. Het middel werkt op het centrale zenuwstelsel van insecten en teken, waardoor ze dood gaan. Het middel is voor insecten en andere geleedpotigen flink giftig, in tests sterven 98% van alle teken en vlooien binnen 48 uur na het toedienen van Bravecto. Bravecto kan toegediend worden als kauwtablet of als druppelpipet op de huid van de hond. Het middel komt in het bloed van de hond, waardoor teken en vlooien het innemen als zij bloed drinken van de hond. Het middel werkt minstens 12 weken.

Het middel Bravecto is toegestaan voor gebruik op huisdieren in de EU. Volgens de tests werkt het middel goed tegen teken en vlooien en zijn er geen redenen om aan te nemen dat het middel schadelijk is voor honden. Toch is er veel commotie over dit middel, omdat mensen rapporteren dat hun hond ziek is geworden of zelfs is overleden door het Bravecto. Bij de Europese Commissie zijn per november 2016 meer dan 3000 meldingen binnengekomen over het middel (bron: European Medicine Agency via EenVandaag).

In februari 2017 heeft het TV programma Radar ook aandacht besteed aan de problemen rond Bravecto. Ook op het internet zijn groepen mensen samengekomen die zich zorgen maken over de veiligheid Bravecto. Bijvoorbeeld omdat hun hond ziek is geworden of overleden is na het toedienen van Bravecto. Zo kan er meer informatie verzameld worden en wordt opgeroepen om het middel opnieuw te laten testen.

Welke symptomen komen voor na toedienen van Bravecto aan een hond?

Helaas is er geen wetenschappelijke studie gepubliceerd over de problemen met Bravecto. Wel bieden hondeneigenaren veel informatie aan over hoe hun hond gereageerd heeft op Bravecto. Hierdoor krijg je wel dat honden die nergens last van hebben niet gemeld worden. Het baasje is er dan niet echt mee bezig. Maar als een hond ziek wordt of sterft, wordt er vaak wel melding gedaan.

De volgende symptomen worden benoemd na toediening van Bravecto:

  • Sufheid en traagheid
  • Misselijkheid
  • Jeuk en huiduitslag
  • Epileptische aanvallen
  • Vergiftigingsverschijnselen
  • Bloed in de ontlasting
  • Plotseling overlijden van een (ogenschijnlijk) gezonde hond

Het middel werkt in ieder geval 12 weken, maar waarschijnlijk langer. Sommige mensen geven aan dat pas toen zij na 12 weken een 2e dosis Bravecto gaven de symptomen ontstonden.

Hoe is Bravecto getest?

Ieder medicijn moet eerst worden getest voordat het op de markt mag komen. Ook als het een medicijn is voor dieren. De tests moeten gedaan worden op muizen en ratten en op het bedoelde dier. Het middel wordt getest op werking tegen teken en vlooien en op veiligheid. De giftigheid wordt ook getest, bij de bedoelde dosis moet het niet giftig zijn voor het bedoelde dier.

Bravecto is op deze manier getest en daaruit is gebleken dat er geen redenen zijn om aan te nemen dat het middel giftig is in de voorgeschreven dosis voor honden. Het komt helaas wel eens voor dat een middel wel degelijk giftig is, terwijl de tests uitwijzen dat het veilig is. Zo zijn er heel wat medicijnen voor mensen en dieren teruggeroepen uit de markt omdat ze toch ernstige bijwerkingen bleken te hebben.

Een wetenschappelijke test kan namelijk lang niet alles testen, bijvoorbeeld op alle leeftijden honden, meerdere rassen, op alle soorten hondenvoer of in combinatie met andere middelen of behandelingen. Er wordt gekozen om bijvoorbeeld op 32 honden te testen. Dat zou statistische een goede groep moeten zijn om bijwerkingen te vinden. Als zij allemaal geen merkbare afwijkingen in gezondheid tonen na toediening van het middel wordt aangenomen dat het middel veilig is. De honden worden getest op veel vlakken en krijgen vaak ook een overdosis om te zien wat daar het effect van is. Meestal werkt zo’n onderzoek prima, en wordt de juiste conclusie getrokken. Maar het is niet uit te sluiten dat de test een andere conclusie heeft dan in de praktijk, bijvoorbeeld omdat een bijwerking zeldzaam is en toevallig niet voorkwam in de testgroep. De echte test gebeurd dus altijd in de praktijk.

Bravecto is in de EU pas op de markt sinds 2014. Het was toen nog een nieuw middel die weinig verkocht werd. Al binnen een jaar na introductie ontstonden er geruchten en meldingen van gezondheidsproblemen. Inmiddels zijn meer dierenartsen het middel gaan verkopen, maar neemt het aantal klachten ook toe. Er zal waarschijnlijk opnieuw onderzocht moeten worden of het middel bijwerkingen heeft, maar wanneer dat zal zijn is niet bekend. We zitten nu dus min of meer in een groot praktijkexperiment waaruit zal blijken of het middel echt veilig te gebruiken is voor honden.

Dit is de Nederlandstalige bijsluiter van Bravecto (PDF): Bravecto_Bijsluiter_2014_02
Dit is de Engelse beschrijving van de Bravecto tests op honden en puppy’s (PDF): Bravecto_onderzoeksresultaten

Is er bewijs dat Bravecto schadelijk is voor honden?

Nee, dat is er niet. Uit het wetenschappelijk onderzoek dat gedaan is, kan niet geconcludeerd kan worden dat Bravecto onveilig is voor honden. De meldingen van baasjes over het ziek worden van hun hond moeten zeker serieus genomen worden, maar bewijzen niets. De mensen die het middel geven zonder dat de hond ziek wordt, zullen zich niet zomaar melden waardoor je veel meer hoort van de mensen waarvan de hond ziek is. En honden worden ook ziek zonder dat ze Bravecto krijgen. Soms is het niet te herleiden waarom een hond ineens ziek wordt of plotseling sterft. Bravecto is een veelgebruikt middel waardoor het ook veel gegeven is aan honden die later ziek geworden zijn of onverwachts overlijden. Het geven van het middel hoeft dus geen oorzakelijk verband te hebben met ziek worden of sterven.

Een goed onderzoek zou zijn als een grote groep honden willekeurig zou worden verdeeld in een Bravecto groep en een controlegroep. Alle baasjes zouden een middel moeten krijgen om aan de hond te geven. Bij de helft van de honden is dit middel inderdaad Bravecto, bij de andere helft is het een nepmedicijn zonder enige werkzame stof. De baasjes weten niet of ze Bravecto of het nepmedicijn gegeven hebben. Vervolgens wordt de gezondheid van de honden gecontroleerd en wordt door de baasjes bijgehouden of er bijwerkingen zijn. Na bijvoorbeeld een jaar wordt onthult welke honden Bravecto gekregen hebben en welke het nepmiddel. Er kan dan gekeken worden of er meer bijwerkingen of sterfgevallen zijn in een van de twee groepen. Als er statistisch significant meer bijwerkingen te vinden zijn bij de Bravecto-groep dan bij de controlegroep, dan kan geconcludeerd worden dat Bravecto niet veilig is. Het voordeel van deze manier van testen is dat je het niet test op proefdieren, maar op honden in de praktijk met al hun diversiteit. Het nadeel is dat de groep met het nepmedicijn wel last zal hebben van vlooien en teken, wat onprettig is, en wat de baasjes kan vertellen in welke onderzoeksgroep zij zitten. Daar zou het onderzoek door beïnvloed kunnen worden.

Een wetenschappelijk onderzoek is de enige manier om te concluderen of het middel veilig is of niet. Maar totdat het duidelijk is, kan je als hondenbezitter zelf een afgewogen keuze maken.

Waarom kies je niet voor gifvrij?

Of Bravecto nou veilig is of niet, het blijft een gifstof. Het is giftig voor vlooien en teken, maar ook voor andere insecten. Bijen en vlinders zullen niet makkelijk in contact komen met het middel omdat het voornamelijk in de bloedbaan van je hond zit. Maar het is niet uitgesloten dat het via urine, poep of op andere manieren toch in de natuur terecht komt. Verder het dus nog niet zeker of het middel echt veilig is voor honden ook al lijkt het tot nu toe veilig te zijn. Je hond willen beschermen tegen irritante teken en vlooien zou niet moeten leiden tot een begrafenis van je huisdier of een dierenartsbezoek. Het doel van het middel weegt dan niet op tegen de risico’s. Ik sta ook niet achter dierproeven op puppy’s en proefdieren voor het vinden van een middel tegen teken of vlooien. Daarom kies ik alleen voor gifvrije producten tegen teken.

Gifvrije middelen tegen teken werken direct en zijn gegarandeerd veilig. Het is onmogelijk voor een hond om ziek te worden van een tekenlepel, tekenkoevoet of tekenlasso. En het is een kleine moeite om zulke handige hulpmiddelen in huis te hebben. Voor de prijs van één Bravecto tablet kan je alle anti-teek hulpmiddelen uit de webshop in één keer aanschaffen. Daar zit toch wel iets bij wat je handig vindt?

Zodra er meer nieuws komt over Bravecto zal ik het hier publiceren.

Onze bedrijfsgegevens

info@tegenteken.nl
tel: 06 81164447

KVK-nr: 82396132
BTW-nr: NL862452132B01
Lees meer over ons.

Onze doelen

  • Informatie geven over teken en Lyme
  • Noodzaak van controle op tekenbeten benadrukken
  • Goede methodes om teken te verwijderen promoten

De waardering van tegenteken.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 470 reviews.