Het aantal teken in Nederland neemt de laatste jaren flink toe. Helaas neemt ook het aantal teken met een besmettelijke ziekte in een snel tempo toe. Dat teken het Borelia-virus kunnen dragen, dat leidt tot de ziekte van Lyme, is bij veel mensen wel bekend. Minder bekend is echter dat zij daarnaast ook tekenencefalitis, ook bekend als TBE, bij zich kunnen dragen. Dat virus komt bij teken in Europa steeds vaker voor, blijkt uit de nieuwste cijfers van het European Center for Disease Control.
Sinds 2016 in Nederland
In Nederland werd de eerste besmetting met het TBE-virus gesignaleerd in 2016. Inmiddels is het virus bij 9 van de 24 GGD-regio’s aangetroffen. “Het gaat op dit moment om een paar gevallen per jaar. Maar aangezien het aantal toeneemt in Europa, zou dat ook in Nederland kunnen gebeuren”, vertelt Arnold van Vliet, bioloog aan de Wageningen Universiteit, aan EditieNL.
Besmetting hoeft niet ernstig te zijn. “De meeste mensen merken er niets van. Soms leidt het tot een griepje of koorts. Maar in uiterste gevallen kan het hersenvliesontsteking veroorzaken.”
Pfizer-vaccin
Het goede nieuws: er is al een TBE-vaccin van Pfizer beschikbaar. “Het is een optie voor mensen die veel in de natuur zitten of die naar landen gaan waar dit virus veel voorkomt”, zegt een woordvoerder van Pfizer. “Er wordt ook gewerkt aan een vaccin tegen de ziekte van Lyme.”
Volgens bioloog Arnold van Vliet hoeven Nederlanders het TBE-vaccin echter nog niet te overwegen. “In Oostenrijk en Zuid-Duitsland wordt er wel gevaccineerd, maar hier zitten we nog in de onderzoeksfase om erachter te komen hoeveel het virus precies voorkomt.”
Wees alert en goed voorbereid
Lars van Driel, EHBO-instructeur van het Rode Kruis, benadrukt om ook in steden alert te zijn. “Ik woon en werk in een bosrijke omgeving. De mensen hier letten er goed op. Maar soms vraag ik me af of mensen in een stad als Amsterdam wel beseffen dat er in het Vondelpark ook teken zitten”, zegt hij tegen EditieNL.
Zorg er dan ook voor dat je altijd goed voorbereid bent op een mogelijke tekenbeet. Zo is het handig om bijvoorbeeld altijd een tekentang of andere tekenverwijderaar in de auto te hebben. De meeste producten zijn licht en klein waardoor je ze makkelijk mee kan nemen in een tas of aan je sleutelbos kan bevestigen. Kijk in onze webshop voor de producten die wij verkopen om een teek makkelijk en snel te verwijderen. Hoe sneller een vast gebeten teek wordt verwijderd, hoe kleiner de kans is op het overbrengen van een ziekte. Zorg dus dat je na ieder bezoekje aan een groen gebeid, je lichaam direct goed controleert op een tekenbeet.
Bron: rtlnieuws.nl/editienl